Mine yndlings juleopskrifter

Tanjas ingefærkager

500 g mel
250 g smør
500 g sukker
2 æg
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk stødte nelliker
1 tsk natron

Æg og sukker røres tykt. Smeltet afkølet smør røres i. De sidste ingredienser røres i og dejen køres gennem en gammeldags kødhakker med samme "form" som bruges til vaniljekranse og skæres i passende længder. Bages ved 185 grader til de er lysebrune.

Vaniljekranse

250 g mel
150 g sukker
1 æg
190 g smør
1 knsp. bagepulver
1 vaniljestang
50 g smuttede mandler

De smuttede mandler hakkes fint, vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. Dejen Æltes sammen og stilles koldt et par timer. Køres gennem kødhakkeren og skæres på skrå i stykker af ca 10 cm længde som formes til kranse. Bages ved 175-200 grader i ca 8 min.

Ingefærkager (180 stk.)

500 g flormelis
2 æg
10 g gær
200 g smør
500 g mel
5 g natron
100 g hakkede mandler
10 g stødte nelliker
3 g stødt ingefær

Flormelis, æg og gær røres godt sammen, tilsæt smørret, bland mel og natron og kom det i sammen med mandler, nelliker og ingefær.
Rør det hele godt sammen, kom det ud på en meldrysset bordplade og ælt det hurtigt sammen til en fas dej.
Del dejen i 4 lige store portioner og rul dem ud til 4 pølser á ca 45 cm længde, anbring dem på et stykke bagepapir på en bakke og stil dem køligt til næste dag.
Skær hver stang ud i runde kager på ca 1 cm tykkelse og kom dem på bagepladen. Giv alle kagerne et let tryk med hånden, inden de sættes ind i ovnen. Bages ved 200 gr. i ca 10 min.
Køles af på bagerist, inden de kommes i kagedåse. 

 

Fedtebrød (85 stk.)

250 g smør
250 g sukker
1 æggehvide
200 g kokosmel
430 g mel
Glasur:150 g flormelis
pasteuriseret æggehvide
1 spsk. rom

Smør, sukker og æggehvide røres sammen, kokosmel og mel røres i lidt efter lidt, og det hele æltes til en fast dej. Del dejen i ca 10 stykker og rul dem ud i pølser af ca. 30 cm længde, læg dem på bagepapir på bagepladen med passende afstand og rul dem ud med kagerullen til ca. 3 cm bredde. bages i en 200 gr. varm ovn i ca. 10 min.
Rør glasuren af flormelis og så meget æggehvide, at den er smørbar. Smag til med rom. Kom glasuren i en plastik pose og klip et lille trekantet hul i et af hjørnerne. Kom en stribe glasur på oversiden af kagestængerne, mens de endnu er helt varme, og smør det ud med en paletkniv og skær straks herefter stængerne i snitter af 4 cm bredde med en skarp kniv. Afkøles på bagerist og lægges forsigtigt i en kagedåse.

 

Morfars pebernødder

100 g hasselnødder
2 æg
250 g sukker
275 g mel
½ tsk. hjortetaksalt
1/4 tsk. kardemomme
1 knsp. muskat
1/4 tsk hvid peber

Hasselnødderne hakkes. Æg og sukker piskes skummende. Mel, hjortetaksalt, peber, kardemomme, muskat og hasselnødderne røres i æggemassen. Dejen formes herefter til kugler der lægges på en bageplade. Bages i 10-15 min. ved 175 gr.

 

Havregrynskugler

2 spsk. kakao
100 g sukker
100 g havregryn
½ dl fløde eller kaffe
50 g smør

Alt blandes sammen og trilles til kugler, der mens de endnu er bløde og varme vendes i "pynt". De tørres 1-2 dage ved stuetemperatur og gemmes i tætte dåser lagvis med pergamentpapir mellem lagene. 

 

Brændte mandler

100 g mandler
100 g sukker
2 spsk. vand

Kom de usmuttede mandler, sukker og vand på en pande og bring det i kog. Lad det koge for svag varme uden omrøring, til vandet er fordampet og sukkeret er tørt og gråt. skru op for varmen og rør i blandingen, til sukkeret bliver blankt og brunt. Kom straks mandlerne på et stykke bagepapir og skil dem ad med to gafler. Læg mandlerne i en tætsluttende dåse eller et glas når de er helt kolde.

 

Cornflakestoppe (150 stk.)

250 g palmin
250 g flormelis
1 tsk. vanilje
100 g kakao
75 g rosiner
100 g cornflakes (ca.)

Palminen smeltes over svag varme. Flormelis, vanilje og kakao sigtet i lidt efter lidt. Skyllede vel afdryppede rosiner tilsættes. Når massen er kold men ikke stivnet røres cornflakes i, derefter sættes massen med teskeer i toppe på olieret papair. De gemmes i dåser med pergament papir mellem lagene.

 

Klejner

3 æg
150 g sukker
125 g lunken margarine
1 tsk. kardemomme (ca.)
reven skal af 1 citron
5 spsk. fløde
625 g mel

Æggene røres godt sammen med sukker, margarine, stødt kardemomme og reven skal af 1 citron. Når dette er rørt til en sej masse kommes fløde og mel i. Dejen udrulles meget tyndt og skæres med en kagespore i langagtige kager, i midten af disse ridses et hul med kagesporen. Gennem dette hul trækkes den ene ende af kagen som derved slynges i en knude på midten. Klejnerne koges i palmin og skal være lyse.

 

Jødekager

625 g mel
375 g margarine
250 g sukker
2 æg
2 tsk. hjortetaksalt opløst i ubetydeligt vand

Alle ingredienserne æltes sammen, udrulles tyndt og udstikkes med et glas. Kagerne kan stilles ret tæt på bagepladen. Kagerne pensles med æg, der strøs med en blanding af sukker og kanel og hakkede, smuttede mandler. Kagerne bages i en forvarmet ovn ved 200 gr i ca. 5-10 min.

 

Pebernødder/peberkage figurer

1 kg mel
½ kg farin
1/4 kg margarine
1/4 l mælk
2 tsk kanel
2 tsk. hjortetaksalt
2 tsk. ingefær
2 tsk kardemomme
1 spsk. citronsaft

Mel, farin og margarine røres sammen. Resten af ingredienserne tilsættes og dejen æltes sammen. Dejen kan trilles til pebernødder eller rulles ud og stikkes ud i figurere. Kagerne bages ved 200 gr. i 8-10 min.

 

Lille bounty (50 stk)

50 g smør
1 dl sukker
2 dl piskefløde
200 g kokosmel
Overtræk:200 g lys chokolade

Bland smør, sukker og fløde i en gryde, og kog i 5 min. Tilsæt kokosmel. Hæld massen ud på et stykke bagepapir, og stil den koldt. Skær den ud i små stykker.
Smelt chokoladen over vandbad eller ved lav effekt i mikrobølgeovn. dyp kokosstykkerne i chokoladen, og lad dem stivne på et nyt stykke bagepapir.

 

Flødekarameller(35 stk.)

½ dl piskefløde
1 dl sukker
1 dl lys sirup
½ dl hakkede, smuttede mandler
Desuden:
Små papirs forme

Fordel papirs formene på en bakke. Bland alle ingredienserne, på nær mandlerne, i en glasskål der kan tåle mikroovn. Kog blandingen i 8 min. ved 600 w. rør de hakkede mandler i. Fordel massen i papirs forme.

 

Marcipan konfekt

En pakke marcipan skæres ud og rulles til små kugler. Der sættes en hasselnød i toppen af hver kugle. Bunden af kuglerne dyppes i smeltet chokolade. Kuglerne sættes på bagepapir til chokoladen er stivnet, Pakkes i tætte dåser med pergamentpapir mellem lagene.
 

Marcipanbrød

Marcipanen skæres i stykker, der trykkes flade. Der kommes et stykke blød nougat på hvert stykke marcipan, som derefter rulles rundt om nougaten og der lukkes i begge ender. Chokolade smeltes og marcipanbrødene dyppes heri og stilles til tørring på et stykke bagepapir. der kan evt. pyntes med smuttede hakkede mandler.
 

Svenske luciaboller

100 g smør eller margarine
2½ dl mælk
25 g gær
½ g stødt safran
65 g sukker
½ tsk. salt
475 g mel
1 æg
30 g rosiner
Til pensling:1 æg
Pynt:Rosiner

Smelt fedtstoffet i en gryde. Kom mælken i, væsken skal være næsten fingervarm, ca. 30 gr. Rør gæren ud heri. Bland safran, sukker og salt med melet. Bland melblandingen med gærvæden, og kom det sammenpiskede æg og rosinerne i. Ælt dejen sammen så den bliver blank og smidig. Stil den til hævning et lunt sted med et klæde over i ca. ½ time. Ælt dejen igen, og del den i mindre portioner. skær hver dejportion i små stykker og rul og form dem til kringler, snoede S'er osv. Lad dem efterhæve på en smurt bageplade et lunt sted i 20 min. Pensl brødene med sammenpisket æg. Sæt nogle rosiner på som pynt. Bag dem ved 225 gr. 10-20 min. alt efter størrelse. Lad dem afkøle på en bagerist. 

 

Svenske kanelboller

150 g smør
5 dl mælk
50 g gær
1½-2 dl sukker
1 1/3 dl. hvedemel (ca.)
Fyld:Smør
Sukker
Kanel

Smelt smøret, hæld mælken i. Varm det til det er "lillefingervarmt", ca. 37 gr. Smuldr gæren i en skål og hæld mælken og smøret i, rør til gæren er opløst. Tilsæt sukker og mel. Ælt dejen sammen til den er smidig. Lad dejen hæve, under et klæde, i ca. 30 min. Tilsæt lidt mel og ælt dejen til den er smidig. Del dejen i 4 dele. Rul dejen ud og smør smør på, strø med kanel og sukker over. Rul dejen sammen og skær den ud i 10-12 stykker. Vrid stængerne og lav en bolle og lad dem hæve i ca. 40 min. Pensl med et spisket æg og strø lidt perlesukker på. Bag bollerne midt i ovnen ved 250 gr. i ca. 10 min.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...